joi, 4 iunie 2009

Culturismul pentru incepatori

Majoritatea începătorilor care doresc să practice culturismul, după primele două luni de zile părăsesc sala din cauza că nu mai văd rezultatele la care se așteptau. Unii se întorc peste un timp, alții nu. E și normal ca rezultatele să nu fie cele așteptate, pentru că mulți începători nu cunosc regulile de execuție corectă a exercițiilor, nu știu cum să se alimenteze corect, nu se odihnesc suficient, stresul zilnic, lipsa de timp etc.
Culturismul este un scaun cu trei picioare: antrenament, alimentație corectă (dietă), odihnă. Dacă un picior de la acest scaun lipsește, atunci rezultatele mult așteptate nu vor mai apărea. Procentajul pentru fiecare este următorul: 30%, 30%, 30% și 10% altele. Aceasta este o repartizare, însă fiecare expert în acest domeniu va repartiza diferit acest procentaj. Și în diferite perioade acest procentaj este diferit, după părerea mea. Să vedem fiecare etapă mai detaliat.
  1. Antrenamentul - constă dintr-un șir de exerciții grupate într-un fel anumit, programe de antrenament, intensitatea antrenamentului, tipul de antrenament (pentru acumulare de masă musculară, forță, definire, rezistență) ș.a. La început nu prea contează ce tip de antrenament se folosește pentru că rezultatele oricum e vor vedea, pentru că mușchii nu au fost antrenați înainte și fibrele musculare își măresc volumul. Însă după aproximativ două luni, antrenamentul trebuie schimbat și anume trebuie de început un antrenament pe grupe musculare (de ex: Luni - Biceps, triceps, antebraț; Miercuri - Umeri, piept; Sîmbătă - Picioare, spate). Iar în primele două luni la fiecare antrenament trebuie sa fie lucrat tot corpul, frecvenţa antrenamentelor trebuie să fie de trei antrenamente pe săptămână.
  2. Alimentaţia (dieta) - trebuie să foarte variată şi să includă următoarele alimente principale: carne de vită, peşte, carne de pui, ouă, branzeturi, smântână, unt, chefir, cartofi, fulgi de ovăs, orez, mazare, fasole, alune de pădure, nuci, seminţe de in, floarea soarelui etc, legume, fructe doar de dimensiuni mici (cireşe, căpşune ş.a. ). De exclus din dietă: mezeluri, prăjituri, alimente prăjite, dulciuri, alcoolul, băuturi carbogazoase. Alimentele trebuie să fie cât mai naturale şi mai puţin prelucrate. Alimentaţia de zi cu zi trebuie să asigure 30% proteine, 50%-60% glucide, 10-20% grăsimi. Cantitatea de proteine trebuie să fie în jur de 1,5 - 2 gr/kcorp, adică dacă aveţi 100 kg atunci trebuie să mâncaţi 150 gr. - 200 gr. de proteinâ pe zi. Glucide în perioada de masă 4-6 gr/kcorp, iar în perioada de definire 2 - 3 gr/kcorp. Grăsimile nu trebuie excluse, ele trebuie să provină din peşte, carne slabă de pui, lactate, nuci, alune ulei de măsline etc. Glucidele trebuie să fie cât mai complexe (orez, fulgi, cartofi, paste), de evitat glucidele simple (pîinea albă, zahăr, făinoase, dulciuri, unele fructe). Încercaţi să luaţi masa de 5 - 6 ori pe zi, trei mese principale şi 2 - 3 gustări. Mancaţi la fiecare 3 - 4 ore, pentru a asigura un flux constant în sînge. De asemenea trebuie să beţi cîte 2 - 3 litri de apă pe zi cel puţin. Hidratarea corpului trebuie să fie suficientă, dacă nu este hidratat bine corpul atunci antrenamentele devin greu de efectuat, simţiţi o stare de oboseală, dureri de cap etc.
  3. Odihna - constă din somn de 8 - 9 ore pe zi. Odihna e la fel de importantă ca antrenamentul şi alimentaţia. Dacă nu vă odihniţi suficient atunci rezultatele vor întârzia să apară şi vă veţi simţi obosit tot timpul.
  4. Altele - contă din motivaţie care la început ar trebuie să fie mai mare, iar după un an, doi de antrenament deja corpul se obişnuieşte, factorul psihologic ş.a.
Unii experţi sunt de părerea că procentajul este de: alimentaţie 60%, restul antrenament şi odihnă. Cîţi experţi sunt atîtea păreri vor exista. Cum nu ar fi, cred că, alimentaţia trebuie să fie pe primul loc.

Un comentariu: