vineri, 7 mai 2010

Indicele glicemic

De cate ori nu am mancat fructe si totusi nu am slabit, de cate ori nu am auzit de la diverse persoane: Mananc o gramada de fructe si legume si tot ma ingras. Poate pentru ca ar trebui sa facem diferenta intre alimentele care au un indice glicemic mare si sa le alegem pe cele sanatoase pentru a ne ajuta silueta.
Ce inseamna Indicele Glicemic (IG)? Este masura prin care corpul reactioneaza la alimentele ce contin carbohidrati. Pentru o masurare mai clara alimentele sunt comparate cu glucoza care are IG de 100.
Astfel, alimentele cu IG mare (>70) fac ca nivelul glucozei din sange sa creasca rapid: painea alba, baghetele, majoritatea cerealelor de dimineata, batoane cu cereale, biscuiti sarati, prajituri din orez, orezul alb, pastele si painea fara gluten, cartofi fierti sau copti, piure, gogosi, chipsuri, cartofi prajiti, zahar, bauturi racoritoare acidulate sau indulcite, dulciuri, majorotatea biscuitilor.
Alimentele cu IG mediu (55-70) sunt ananasul, stafidele, prajiturile cu ovaz si painea de secara, smochine uscate, orez brun, pita sau lipie, taietei din orez, gemuri, fructe la conserva, inghetata, batoane cu musli, biscuiti digestivi.
In cele din urma, cele mai indicate si mai sanatoase alimente cu IG <55 sunt: porumbul, majoritatea legumelor (castraveti, broccoli, etc), majoritatea fructelor proaspete (mere, pere, portocale, piersici, caise, banane, struguri, kiwi, capsuni, mango, etc), fasole, naut, linte, lapte, iaurt, paste, paine cu ovaz, cu seminte, cus cus, peste, pasare si carne slaba, majoritatea sucurilor din fructe, nuci si alune, miere.
Cu toate ca alimentele din ultima categorie sunt mai bogate in fibre, dau senzatia de satietate si sunt mai nutritive decat celelalte, trebuie sa tinem cont de faptul ca trebuie consumate cu moderatie, iar pentru a slabi e nevoie sa reducem din caloriile zilnice cu 15% si sa facem multa miscare.

Sursa: http://alisucu.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu